In de Omgevingswet en het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), beiden sinds 1 januari 2024 van kracht, zijn de regels voor ruimtelijke projecten gebundeld. Daarmee is het vergunnen en handhaven van ruimtelijke projecten makkelijker geworden. Tegelijkertijd heeft dit ingrijpende veranderingen met zich meegebracht voor het werkveld van Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving. De Roadshow Bodembescherming informeert betrokkenen over de wijzigingen in de wet- en regelgeving. De Roadshow gaat nu het tweede jaar in. We spraken erover met Jordi Verkade (SIKB), Marc Bergijk (ODI/VDV) en Alfred Sneller (Omgevingsdienst Veluwe).
Grote impact
“De Omgevingswet heeft grote impact op het werkveld van bodembescherming”, vertelt Jordi Verkade (SIKB). “Het is mooi dat de regels gebundeld zijn, maar al in de aanloop naar het in werking treden van de wet kregen we veel vragen over de wijzigingen die dit met zich meebrengt. We zijn toen met een aantal partijen om de tafel gaan zitten en zo ontstond het idee voor de Roadshow.” De Roadshow is een initiatief van Rijkswaterstaat, Stichting ODI/VDV (Onafhankelijke Deskundige Inspecteurs en adviseurs voor Vloeistof Dichte Voorzieningen), NIBV (Nederlands Informatiecentrum Bodembeschermende Voorzieningen), de Vereniging van Tankinstallateurs (VTi) en SIKB. “Na twee succesvolle pilots eind 2023 zijn we vorig jaar van start gegaan. Inmiddels zijn we al bij elf omgevingsdiensten langs geweest, dus bijna één per maand. De ambitie is om alle omgevingsdiensten te bezoeken.”
Nieuwe eisen aan beheer bodembeschermende voorzieningen
“We merken dat er bij omgevingsdiensten nog veel onduidelijkheid is over de nieuwe regelgeving in de Omgevingswet en het Bal”, voegt Marc Bergijk (ODI/VDV) toe. “Toezichthouders, vergunningverleners en handhavers worden nu in de uitvoeringspraktijk geconfronteerd met zaken waar ze voorheen niet mee te maken hadden. Zo heeft in de Omgevingswet de zorgplicht een meer prominente rol gekregen dan voorheen. Naast de algemene zorgplicht, zoals we die al kenden onder de Wet bodembescherming en de Wet milieubeheer, is er in de Omgevingswet ook een specifieke zorgplicht opgenomen voor initiatiefnemers die milieubelastende activiteiten (Mba) uitvoeren. In het Bal is bijvoorbeeld de verplichting vastgelegd om bedrijfsrioleringen die aangesloten zijn op vloeistofdichte vloeren te inspecteren. Er worden eisen gesteld aan het beheer van bodembeschermende voorzieningen. We merken dat men in het werkveld behoefte heeft aan specifieke informatie voor het toezicht op deze voorzieningen.”
Gerichte uitleg
Dat het werkveld behoefte heeft aan extra uitleg, beaamt Alfred Sneller van Omgevingsdienst Veluwe, één van de omgevingsdiensten waar de Roadshow is geweest. “Wij hebben met zo’n 25 collega’s van de teams toezicht en vergunningen van Omgevingsdienst Veluwe deelgenomen. De uitleg over wat een gecertificeerde BRL-SIKB 7700 en BRL-SIKB 7800 installateur of aannemer doet bij de aanleg, onderhoud en keuring van tankstations en grootschalig tanken was heel verhelderend en waardevol. De Roadshow geeft gerichte uitleg over de nieuwe wet- en regelgeving die voor alle omgevingsdiensten van waarde kan zijn.”
“Deelnemers brengen hun eigen praktijkcases in.”
Bergijk vult aan: “De Roadshow is in feite een training op locatie voor toezichthouders, handhavers en vergunningverleners. We bespreken stap voor stap de belangrijkste wijzigingen die de nieuwe wetgeving met zich meebrengt en wat dit betekent voor de uitvoeringspraktijk. Doordat we met zoveel partijen samenwerken kunnen we dat vanuit verschillende invalshoeken doen. Iedereen brengt z’n eigen expertise mee. We hebben het bijvoorbeeld zowel over gecertificeerde aanleg als over de inspectie van vloeren, tanks en bedrijfsriolering. We proberen te werken met groepen van maximaal vijfentwintig personen waardoor er veel ruimte is voor vragen. Deelnemers kunnen hun eigen praktijkcases inbrengen die we dan gezamenlijk bespreken.”
Specifieke vragen
“Aanvankelijk was er vooral onbekendheid met de Omgevingswet. Nu merken we dat mensen met meer specifieke vragen komen vanuit de praktijk. Door met kleine groepen te werken kunnen we daar heel gericht op ingaan. Daarmee blijkt de Roadshow in een grote behoefte te voorzien,” vult Jordi Verkade aan.
Wilt u meer informatie of een omgevingsdienst aanmelden voor een bijeenkomst? Neem per e-mail contact op met Jordi Verkade (Programmasecretaris Bodembescherming en Tankinstallaties). Let op: de bijeenkomsten zijn besloten.